Taekwondo is opgebouwd uit de volgende disciplines:

Stijl
Een ander woord is stijlfiguren. Deze vormen het fundament van de Taekwon-Dosport. Het is een oefenvorm voor het trainen en verbeteren van de technieken. Een poomsae kan ook uitgelegd worden als een schijngevecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Belangrijk bij het uitvoeren zijn: ritme, ademhaling, lichaamshouding, stijl, concentratie en kracht.

Zelfverdediging
Tegen aanvallen alsmede tegen alle vormen van vastpakken, verwurgingen en klemmen.

Step sparring
Dit is een partneroefening met 1 aanvaller en 1 verdediger.

Breektest
Dit is niet alleen een spectaculair onderdeel in demonstraties, maar ook een onderdeeel van het examen voor hoger gegradueerden. Door middel van deze test moeteen Taekwon-doka laten zien dat hij/zij niet alleen mooie technieken kan uitvoeren, maar dat ze ook effectief zijn.De voornaamste punten bij uitvoering zijn: concentratie, snelheid en de juiste inzet (houding) van het lichaam.

Sparring
Ook wel wedstrijdtraining genoemd. Om uit proberen of men in de in de training geleerde technieken ook daadwerkelijk beheerst, kan men zich “meten” in een wedstrijd (gebonden aan regels). Het is de bedoeling om door middel van treffers punten te scoren. Onder treffers verstaat men: de tegenstander door middel van correcte technieken licht raken (toucheren/semi-contact).

Taekwondo, een sport met toekomst: Een Olympische sport voor iedereen!

Geef een reactie